Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde yapılan çalışmada, fındık kalite parametrelerine bakarak, gaz halindeki ozon uygulamasının aflotoksinlerin fındıkta detoksifikasyon sürecindeki faydalılığını araştırmayı amaçlamıştır. Genel Çok Düzeyli Faktöriyel Tasarım (GMFD) yöntemi, ozon konsantrasyonu ve uygulama süresinin aflotoksin parçalanma süreci üzerindeki etkisini test etmek için kullanılmıştır. Bu amaçla, kabuklu fındıklara 3,33 ve 10 mg/L gaz halindeki ozon, 30, 60 ve 120 dakika boyunca uygulanmıştır. Aflatoksin B1 (AFB1) ve Aflatoksin G1 (AFG1), Aflatoksin B2 (AFB2) ve Aflatoksin G2 (AFG2)'den daha duyarlı olmuştur. Sonuçlar, fındık örnekleri 10,0 mg/L için 60 dakika ve 3,33 mg/L için 120 dakika boyunca ozonlanırsa, AFB1 ve toplam aflotoksinlerin tolere edilebilir sınırın altına indirilebileceğini göstermektedir. Ana etkiler açısından, sonuçlar her iki değişkenin de aflotoksin parçalanmasında ana etkilerinin olduğunu ve süre parametresinin tüm aflotoksinler üzerinde daha etkili olduğunu doğrulamaktadır. Ayrıca, işlenmiş ve işlenmemiş örnekler arasında fındık kalite parametrelerinde önemli bir değişiklik olmamıştır. Bu araştırmanın sonuçları, ozonun fındık üretiminde aflotoksin kontaminasyonlarını engellemek için kullanılabileceğini göstermektedir.
#ozon #ozonmakinası #ozoncihazı #ozonjeneratörü #ozonaflatoksin #aflatoksin