"Ozonun Bira ve Şarap Üretiminde Kullanımı: Etkili ve Çevre Dostu Dezenfeksiyon Çözümleri"

Geleneksel yöntemlerle, bira ve şarap üretim tesisleri ekipmanları ve boru hatlarını yüksek maliyetli sıcak su ve temizlik kimyasallarıyla yıkamaktadır. Ancak bu yaklaşımın getirdiği maliyetlerin yanı sıra, artıklar ve zararlı klorür yan ürünleri ürün kalitesini olumsuz etkilerken, atık suyun doğaya salınması da ciddi bir sorundur. İşte burada devreye giren PCS Elektronik, ekonomik ve etkili çözümler sunarak bu sorunların üstesinden gelmektedir.

Özellikle şarap endüstrisinde, farklı parti üretimleri arasındaki olası kontaminasyon büyük bir endişe kaynağıdır. Eskiden kullanılan hijyen yöntemleri, klor içeren temizleyicilerin kullanılması ve bunun ardından klorun etkisini nötralize etmek için sitrik asitle durulama işlemi içeriyordu. Fakat meşe varillerin gözenekli yapısı ve kimyasal kalıntı riski, bu varillerin klorlu temizleyicilerle yıkanmasını engelliyor.

Ozon, bugüne kadar bilinen en etkili dezenfektandır ve diğer alternatiflere göre bir dizi avantaj sunar. Bunlar arasında daha kaliteli dezenfeksiyon, kısa temas süresi, enerji tasarrufu ve zararlı dezenfeksiyon yan ürünlerinin olmaması yer alır. Ozon ayrıca, şarap ve bira üretim tesislerindeki temizlik operasyonlarında mikrobiyolojik kontrol sağlayarak enerji tüketimini ve maliyetleri azaltır.

Ozonun Sağladığı Avantajlar ise şunlardır:

  • Ürünlerin tadında üstün kalite sunan, güvenli ve kimyasal madde içermeyen bir işlem.
  • Şarap ve bira endüstrilerinde en etkili dezenfektanlardan biri olarak kabul edilmesine rağmen, ozonlama süreci hijyen ihtiyaçlarınız için en güvenli yöntemlerden birini sunar.
  • Diğer geleneksel kimyasal seçeneklerle karşılaştırıldığında, ozon daha çevre dostu ve ekonomik çözümler sunar.
  • Aynı zamanda genel hijyen süresini kısaltır.

Ozonun kullanımının getirdiği avantajlar arasında:

  • Gıda işleme için Genel Olarak Güvenli Olarak Tanınan (GRAS) olarak kabul edilmesi.
  • Son durulama gerektirmeyen zararlı kimyasal kalıntılar veya yan ürünler olmaması.
  • Ani patojen imhası yeteneği 
  • Kimyasal depolama, nakliye veya gecikme ihtiyacının olmaması.
  • Hava yoluyla taşınan mikropları ortadan kaldırması ve kokuları gidermesi.
  • Klordan 3000 kat daha fazla mikrop öldürme kapasitesine sahip olması.
  • Sürdürülebilir ve çevre dostu olması.
  • Atık su bertaraf maliyetlerini azaltması.
  • Su ve enerji verimliliğini artırması.
  • Ürün raf ömrünü uzatması.

"Şarap Endüstrisi Uygulamaları":

  • Tank ve Pres Hijyeni
  • Şişe Yıkama
  • CIP 
  • Yüzey Hijyeni
  • Varil Hijyeni ve Depolama
  • Sulama

"Bira Endüstrisi Uygulamaları":

  • Fermantasyon ve Tank Hijyeni
  • Şişe Yıkama
  • CIP 
  • Yüzey Hijyeni
  • Keg ve Fıçı Hijyeni
  • Koku Kontrolü"
PCS Elektronik - 06.09.2023